Skip to main content

Snel overzicht

Langshouten versus kopshouten snijplanken. Wat is het verschil? Wat maakt het uit?

Hout kan op verschillende manieren worden gezaagd en opgebouwd. Dat bepaalt niet alleen de uitstraling van een snijplank, maar ook de duurzaamheid, stabiliteit en prijs. Hieronder vindt u de meest voorkomende houtoriëntaties, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen.

face-grain of dosse hout

Een snijplank waarbij de brede zijde van het hout zichtbaar is. U ziet de typische “vlamtekening” of golvende patronen die ontstaan bij dosse zagen. Dit levert een mooi, levendig oppervlak op, maar is beduidend minder slijtvast dan de andere oriëntaties.

edge-grain of langshout

Bij een edge-grain snijplank ziet u de lange, rechte houtnerven. Dit is een stabielere en duurzamere oriëntatie dan face-grain. De planken worden in langshoutrichting opgebouwd, waardoor het oppervlak harder en minder gevoelig voor krassen is.

end-grain of kopshout

Een end-grain snijplank toont de jaarringen van het hout. Dit is de meest premium en mesvriendelijke oriëntatie. De vezels staan recht omhoog, waardoor een mes tussen de vezels glijdt in plaats van ze door te snijden. Dit maakt de plank extreem slijtvast, zelfherstellend én ideaal voor intensief gebruik.

Dosse planken zijn het goedkoopst om te zagen, omdat er eenvoudigweg meer planken uit één stam gehaald kunnen worden dan bij kwartiers hout. De lagere prijs, gecombineerd met de mooie vlamtekening, maakt dosse hout populair voor snijplanken. Veel massaproductie- en budgetsnijplanken worden dan ook uit dosse hout gemaakt.

Waarom dan toch langs- of kopshout kiezen?

Deze gebruiken steeds kwartiers gezaagd hout en dit is aanzienlijk stabieler, harder en slijtvaster. De nerven liggen dichter bij elkaar, wat het hout sterker maakt en minder gevoelig voor kromtrekken. Bovendien blijven uw messen langer scherp. Bij een kopshouten snijplank snijdt het mes tussen de houtvezels door, waarna deze zich grotendeels weer rechtzetten. Bij dosse (face-grain) snijplanken snijdt u door de vezels heen, wat irreversibel schade geeft en uw mes sneller bot maakt.

Professionele koks geven steeds de voorkeur aan kopshouten snijplanken uit kwartiershout. Ze zijn duurzamer, mesvriendelijker en gaan aanzienlijk langer mee.

Bestel vandaag uw eigen plllank!

Neem een kijkje in de webshop of contacteer ons voor een plllank op maat. Ook indien u vragen of opmerkingen hebt, aarzel niet om contact op te nemen.

WEBSHOP
Naam*