Is een plllank veilig?
Het merendeel van de snijplanken die je in standaard winkels vindt, is gemaakt uit beuk. Steeds vaker zie je ook bamboe, en occasioneel acacia of rubberhout, maar daar stopt het meestal. Daardoor kan het zijn dat je wat argwanend wordt wanneer je de houtsoorten ziet die plllank gebruikt: purperhart, walnoot, padoek, esdoorn, es, pau amarelo, kers, peer…
Volledig onterecht.
Voor plllank snijplanken worden enkel de beste en meest geschikte hardhoutsoorten geselecteerd. Deze worden gekozen op basis van hardheid, stabiliteit, vezelstructuur en natuurlijk ook esthetiek. Deze houtsoorten zijn niet alleen mooier, maar ook duurzamer, slijtvaster en functioneler dan de types hout die je doorgaans in massaproductieplanken terugvindt.
Structuur en constructie
Naast de hardheid van het hout speelt ook de interne structuur een cruciale rol bij het maken van een hoogwaardige snijplank. Elke ruwe plank die wordt verzaagd voor gebruik in een plllank-snijplank, wordt zorgvuldig gecontroleerd op mogelijke defecten zoals knopen (ingegroeide takken), droogtescheuren of spanningslijnen. Deze worden systematisch uitgesorteerd om de duurzaamheid en hygiëne van het eindproduct te garanderen.
Mocht tijdens de constructie alsnog een onvolkomenheid zichtbaar worden, dan wordt er onmiddellijk ingegrepen:
-
bevindt het defect zich op het bovenoppervlak, dan wordt de plank opnieuw verzaagd;
-
zit het onderaan, dan wordt het professioneel verzegeld zodat het geen impact heeft op de werking of levensduur van de snijplank.
Deze kwaliteitscontrole is essentieel om een snijplank te maken die jarenlang vlak, stabiel en veilig blijft.
Hout vs plastic: een bewuste keuze!
Hoewel hout moeilijker te reinigen lijkt dan plastic, en niet in de vaatwasser mag, heeft het een belangrijk voordeel: hout is van nature antimicrobieel.
Bij plastic snijplanken snijd je onvermijdelijk diepe groeven in het oppervlak. Die groeven sluiten nooit meer en vormen ideale schuilplaatsen voor bacteriën. Bovendien kan bij gebruik microplastic loskomen en mogelijk in contact komen met uw voeding.
Een kwalitatieve houten snijplank, correct onderhouden, is hygiënischer, veiliger en duurzamer dan eender welke plastic variant.
Toxische stoffen
Geen enkele van de houtsoorten die plllank gebruikt, bevat toxische stoffen. Door de manier van construeren (schuren, hydrateren, drogen) en de natuurlijke behandeling met olie en wax is elke snijplank volledig voedselveilig en smaakloos. Het hout geeft geen geur of smaak af, zelfs niet bij intensief gebruik.
Bestel vandaag uw eigen plllank!
Neem een kijkje in de webshop of contacteer ons voor een plllank op maat. Ook indien u vragen of opmerkingen hebt, aarzel niet om contact op te nemen.