Skip to main content

Ja, je mag op een plllank snijden!

Er zijn twee redenen waarom je misschien twijfelt of je wel op een houten snijplank van plllank mag en kan snijden. Ofwel omdat je het oppervlak te mooi vindt, ofwel omdat je onzeker bent over de voedselveiligheid.

In beide gevallen, ja, je mag en kan wel degelijk op een snijplank van plllank snijden!

Waarom ziet het oppervlak van plllank er dan zo mooi glanzend en anders uit dan een “normale” snijplank? Dit komt door het intens schuurproces voorafgaand aan de behandeling van de plank. Iedere snijplank wordt in acht verschillende stappen opgeschuurd, van grof naar ultrafijn en polieren. Dit levert niet alleen een zacht oppervlak en een mooie glans op, maar zorgt ook voor een betere slijtvastheid. Het bad van minerale olie ter impregnatie met daarna de met de hand ingewreven waxlagen versterken dit alleen maar.

Finaal blijft het uiteraard een snijplank en zal je onvermijdelijk na verloop van tijd snedes van je mes beginnen zien. Snijplanken van plllank zijn steeds ofwel langshouten (edge-grain), ofwel kopshout (end-grain) snijplanken. Deze wijze van constructie zorgt ook voor een betere weerstand tegen snedes en houdt je messen langer scherp.

Onderhoud

Iedere plllank snijplank is geïmpregneerd met minerale olie en heeft een topwaxlaag van huisgemaakte houtwax gekregen.

Wassen

Was de snijplank na gebruik af met warm water, al dan niet met zeep. Eventuele voedselresten die vasthangen aan het oppervlak kan je met een keukenschraper verwijderen vooraleer het wassen.

Laat een snijplank nooit weken in water en was niet in de vaatwasser. Hierdoor zal de houten plank onvermijdelijk water absorberen en mogelijks irreversibel beschadigd raken. Droog de snijplank grondig vooraleer het stockeren. Indien mogelijk, laat op zijn kant aan de lucht drogen.

Conditie

Afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik, zal de beschermende waslaag geleidelijk verdwijnen. Hoe langer je de snijplank gebruikt zonder de waslaag, hoe meer ook de geïmpregneerde olie zal verdwijnen.

Ik raad aan uw snijplank te behandelen wanneer de plank droogt aanvoelt, zijn glans verdwijnt of minder waterafstotend wordt.

Instructies voor het gebruik van de huisgemaakte plllank houtwax:

  • Breng de wax aan met behulp van een microvezel doek of de applicator die bij uw plllank zat.
  • Breng een genereuze laag wax aan op de snijplank en laat één tot een paar uur intrekken.
  • Wrijf de wax nadien in door cirkelvormige bewegingen te maken.
  • Verwijder alle overtollige wax met een droog doekje.
  • Laat finaal de snijplank een paar uur rusten zodat de was kan uitharden.

Het is onmogelijk om teveel olie of wax aan te brengen. Hoe meer u uw snijplank behandelt, hoe beter die beschermt zal zijn tegen vocht en warmte. Dit kan om de zoveel dagen zijn bij intens gebruik, of pas na meerdere weken of maanden.

Indien de plllank reeds vergevorderd is gebruikt, kan u voorbehandelen met plllank minerale olie. Dit beschermt, herstelt en conditioneert houten snijplanken. Breng genereus aan op het te behandelen houten oppervlak. Na enkele minuten kan u de overtollige olie verwijderen met een doek in cirkelvormige bewegingen.

Reinigen

Periodiek kan u uw snijplank grondig reinigen met citroen en zout. Strooi grof zout over uw plank. Gebruik dan een halve citroen en wrijf hiermee op de snijplank om het zout in de snijplank te schrobben. Best nabehandelen met minerale olie en houtwax.

Voedselveiligheid van houten snijplanken

Het merendeel van de snijplanken die je vindt in de standaard winkel zijn gemaakt uit beuk. Meer en meer vind je er ook uit bamboe en soms ook eentje uit acacia of rubberhout, maar daar stopt het. Hierdoor wordt je misschien wat argwanend wanneer je naar de houtsoorten die gebruikt worden in de snijplanken van plllank kijkt: purperhart, walnoot, padoek, esdoorn, es, Pau amarelo, kers, peer… Helemaal onterecht. Enkel de beste, betere (en fraaiere) hardhoutsoorten worden gebruikt voor de constructie van plllank snijplanken, dit op basis van enerzijds hardheid en anderzijds structuur. Uiteraard speelt ook esthetiek een rol.

Hardheid en Esthetiek

Hardheid van hout wordt uitgedrukt in kilonewton (kN) en houtsoorten worden gerangschikt op de hardheidsschaal van Janka. Hieronder vind u een overzicht van alle houtsoorten gebruikt in snijplanken van plllank. Hoe groter het getal, hoe harder het hout.

Houtsoort Hardheid (kN)
Plataan 3.4
Amber 3.8
Notelaar 4.5
Kers 5.1
Es 5.2
Esdoorn 6.4
Berk 6.5
Peer 7.4
Haagbeuk 7.9
Zebrano 8.2
Puperhart 8.4
Wengé 8.4
Pau amarelo 8.4
Padoek 8.8

De zeer harde soorten (haagbeuk, zebranopurperhart, wengé, pau amarelo en padoek) worden vooral gebruikt als accent. Ze hebben ideale karakteristieken voor een snijplank en hebben een prachtige kleurschakering, maar zijn vrij prijzig en moeilijk te verzagen. Dit verklaart ook direct waarom je die niet snel zult terugvinden in een commerciële snijplank.

De soorten bovenaan de lijst geven een goed evenwicht tussen enerzijds hardheid, kostprijs en esthetiek. Zo is plataan minder hard, maar heeft een uitermate mooie tekening op het langshouten vlak. Amber heeft een zeer warme bruine kleur die in geen enkel andere houtsoort terug te vinden is. Notelaar is dan weer de enige betaalbare donkere houtsoort.

Zachtere houtsoorten dan plataan worden nooit gebruikt, ondanks hun misschien interessante tekening. Denk hierbij aan populier, wilg, linde, els, berk, den, spar en lariks.

Voor meer informatie over de verschillende houtsoorten, kan je terecht op deze specifieke pagina hieromtrent. Elk van deze houtsoorten is dus uitermate geschikt voor een snijplank en geeft een unieke look.

Structuur en Constructie

Naast de hardheid, speelt ook de structuur van het hout een belangrijke rol. Zo wordt iedere ruwe plank die wordt verzaagd voor de constructie van een snijplank met streng oog gecontroleerd op defecten. Denk hierbij aan knopen door ingegroeide takken of scheuren door het droogproces. Deze worden steeds uitgeselecteerd. Indien tijdens de constructie van de snijplank alsnog een dergelijk defect wordt waargenomen, wordt de snijplank ofwel opnieuw verzaagd als het zich op het bovenoppervlak bevindt, of het wordt correct verzegeld als het zich op het onderoppervlak bevindt.

Ook al is hout misschien moeilijker schoon te maken dan plastic en kan het niet in de vaatwasser, hout is van nature antimicrobieel. Als je in een plastic snijplank snijdt, vormen zich onherstelbare gleuven en spleten, ideale plekken voor bacteriën om zich te verstoppen. Dan beginnen we nog niet over de microplastics die mogelijks in uw eten en bijgevolg lichaam terecht komen.

Toxische Stoffen

Geen enkel van de gebruikte houtsoorten bevat toxische stoffen. Omwille van de constructie (schuurproces) en behandeling is iedere snijplank ook volkomen smaakloos waardoor het in contact met voedingsstoffen geen problemen oplevert.

U kan ook steeds investeren in een paar verschillende snijplanken om kruisbesmetting in de keuken te helpen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld één plank voor rauw vlees, vis en gevogelte en een andere plank voor brood, fruit en groenten.

Bestel Vandaag!

Overtuigd van de kwaliteit van een hardhouten snijplank van plllank? Neem een kijkje in de webshop en ontdek de verschillende beschikbare houten snijplanken. Vindt u niet direct wat u zoekt, neem contact op en laat er eentje op maat maken.

Wenst u meer informatie over het onderhoud en de voedselveiligheid van houten snijplanken, of over een ander onderwerp, neem zeker contact op.